GTST

Let op: Vanaf 2025 mag je deze dingen niet meer kopen met cash geld!

Weet je nog toen je als kind een zak snoep kon kopen met een paar muntjes? Nou, bereid je voor op een toekomst waarin je je pinpas nodig hebt om zelfs een kauwgompje af te rekenen. Nederland zet namelijk steeds meer stappen richting een digitale samenleving, waarin contant geld steeds minder een rol speelt. En dat gaat sneller dan je misschien denkt. Vanaf 2025 worden in bepaalde sectoren contante betalingen verboden, een maatregel die vooral gericht is op het bestrijden van witwassen en andere criminele activiteiten. Maar wat betekent dit voor de gewone Nederlander?

Video Player

Minder cash, meer controle

De nieuwe regelgeving heeft grote gevolgen voor sectoren zoals de autohandel, kunstmarkt en vastgoed. Hier mag je vanaf 2025 niet meer met contant geld betalen. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag is dit essentieel om verdachte geldstromen beter in beeld te krijgen. Witwaspraktijken en illegale transacties maken vaak gebruik van grote sommen contant geld, iets wat met deze maatregel moet worden teruggedrongen

Voorstanders juichen de stap toe. Digitale betalingen maken geldstromen transparanter en veiliger. Geen gedoe meer met stapels biljetten en minder risico op diefstal. Maar tegenstanders vrezen dat dit vooral ten koste gaat van privacy en financiële vrijheid. Contant geld geeft je immers een mate van anonimiteit die je met digitale betalingen niet hebt.

Kwetsbare groepen de dupe?

Een ander punt van zorg is de impact op kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een lage digitale vaardigheid. Deze groepen vertrouwen vaak nog op contant geld voor hun dagelijkse betalingen. Het volledig omarmen van een digitaal systeem kan hen buitensluiten. Ook hulporganisaties hebben hier vragen over: hoe zorg je ervoor dat iedereen mee kan in deze steeds digitaler wordende samenleving?

Daarnaast is er het risico van technische storingen. Pinnen is handig, tot de systemen het niet doen. En wat doe je dan als zelfs de snackmuur alleen nog een tikkie accepteert?

Een cashloze toekomst?

De vraag blijft hoe ver Nederland uiteindelijk zal gaan in het uitfaseren van contant geld. Wordt het echt een kwestie van “contactloos of niets”? Voorlopig lijkt de overheid een tussenweg te kiezen: contant geld blijft toegestaan, maar steeds minder relevant. Het doel is niet alleen meer controle over illegale geldstromen, maar ook het stimuleren van een efficiëntere en modernere economie.

Of dit een stap vooruit is, hangt af van hoe goed de overgang wordt begeleid. Voor nu lijkt het duidelijk: we staan aan het begin van een toekomst waarin geld steeds vaker digitaal en minder vaak in je portemonnee zit. Maar wie weet, misschien houden we een klein stapeltje biljetten voor de nostalgie – en de zak snoep.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!