Bekende acteur uit Baantjer en Medisch centrum west op veel te jonge leeftijd overleden
Acteur Hüseyin Cahit Ölmez (62) overleden: geliefd tv-gezicht uit Flikken en Medisch Centrum West
In de Nederlandse en Vlaamse tv-wereld is met verslagenheid gereageerd op het nieuws dat acteur Hüseyin Cahit Ölmez is heengegaan. De geliefde acteur werd 62 jaar oud en was vooral bekend van zijn rollen in iconische series zoals Flikken, Baantjer en Medisch Centrum West. Zijn overlijden is maandag bevestigd, zo meldt collega en vriend Ilker Delikaya.
Bekende tv-gezicht
Ölmez verwierf grote bekendheid in de jaren negentig en tweeduizend, met rollen waarin hij vaak maatschappelijke en menselijke thema’s vertolkte. Zijn meest gedenkwaardige rol speelde hij als Selattin Ateş, een politieagent in de populaire serie Flikken, die destijds in Gent werd opgenomen. Zijn personage was geliefd vanwege zijn menselijkheid en rechtvaardigheidsgevoel, eigenschappen die Ölmez volgens collega’s ook in het echte leven bezat.
Ook in Nederland had hij een vaste plek in de televisiecultuur, onder meer met zijn rol als Simon El Masry in Medisch Centrum West. Later verscheen hij in series als Baantjer, Van Speijk en Kom niet aan mijn kinderen. Zijn acteerwerk kenmerkte zich door diepgang, nuance en een oprechte betrokkenheid bij de verhalen die hij vertelde.
Strijd tegen ziekte
Enkele maanden geleden werd bij Ölmez een ernstige ziekte vastgesteld. Hij begon aan een intensief behandeltraject, maar dat ging gepaard met zware ziekenhuisopnames en fysieke uitputting. In overleg met artsen besloot hij om over te stappen op een alternatieve therapie die hem verlichting en perspectief zou kunnen bieden.
Omdat deze behandeling buiten het reguliere zorgtraject viel, startten vrienden en familie een crowdfundingcampagne om het financieel mogelijk te maken. De actie werd breed gedragen en kreeg steun vanuit de culturele sector en zijn grote schare fans. Helaas bleek de vooruitgang beperkt, en afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat de acteur er niet meer is.
Begrafenis in Turkije
Ölmez is deze week in Turkije begraven, het land waar zijn roots liggen en waarmee hij zich altijd verbonden voelde. Zijn collega Ilker Delikaya deelde dit emotionele bericht via sociale media en sprak over het grote gemis onder vrienden en familie. Volgens Delikaya wordt er ook gewerkt aan een moment van afscheid in Nederland, zodat ook zijn collega’s, bewonderaars en vrienden in ons land op een passende manier afscheid kunnen nemen.
„Wanneer precies weten we nog niet,” aldus Delikaya, „maar we willen hier stilstaan bij het leven en werk van Hüseyin, en de indruk die hij op zoveel mensen heeft achtergelaten.”
Reacties uit de mediawereld
Binnen de entertainmentwereld is met verdriet en waardering gereageerd op het nieuws. Meerdere bekende Nederlanders en Vlamingen deelden herinneringen aan de acteur en spraken hun steun uit aan de nabestaanden. Onder hen ook componist Fonny De Wulf, die de herkenbare muziek voor Flikken schreef. „Hij was een warme persoonlijkheid, oprecht en krachtig, zowel op het scherm als daarbuiten,” laat De Wulf weten.
Op sociale media delen fans fragmenten uit zijn bekendste rollen en schrijven ze over de impact die zijn personages op hen hadden. Velen herinneren zich hem als een acteur met karakter, die zelden op de voorgrond trad, maar altijd indruk maakte.
Verliefd op Gent
Tijdens de opnames van Flikken raakte Ölmez verknocht aan de stad Gent. Hij besloot zich er te vestigen en begon zelfs een pitabar in het centrum. Die liefde voor de stad bleef, ook nadat hij zich weer op het acteren richtte. De combinatie van cultuur, gastvrijheid en rust die hij daar vond, sprak hem enorm aan.
Zijn keuze om in België te blijven wonen, maakte hem tot een verbindend figuur tussen de Nederlandse en Vlaamse televisie-industrie. In beide landen werd hij gerespecteerd, en zijn aanwezigheid op de buis voelde voor veel kijkers vertrouwd.
Nalatenschap en herinnering
De naam Hüseyin Cahit Ölmez blijft onlosmakelijk verbonden met een periode waarin Nederlandse en Vlaamse series een grote impact hadden op het kijkgedrag van miljoenen mensen. Zijn personages stonden vaak midden in de maatschappij, net als de man achter de rollen. Zijn nalatenschap leeft voort in de herinnering van collega’s, familieleden en kijkers die met hem zijn opgegroeid.
Langs deze weg wensen we zijn dierbaren, collega’s en fans veel kracht en steun toe bij het verwerken van dit grote verlies. Zijn bijdrage aan de Nederlandse en Vlaamse televisie zal blijvend worden gewaardeerd.