Einde media-carrière voor Ali B: ‘Er is geen weg meer terug’

Wat ooit begon als een bloeiende carrière vol hits, prijzen en tv-optredens, eindigt nu in stilte. De naam Ali B – ooit symbool voor positiviteit en succes – wordt voortaan gemeden door grote Nederlandse mediakanalen.

Radio 538 heeft als eerste grote zender definitief afstand genomen van de rapper. Zijn muziek is volledig uit de programmering gehaald, en zijn naam is geschrapt uit de Top 1000. Dit is meer dan een zakelijk besluit: het is een krachtig maatschappelijk signaal.

Beste deals voor koptelefoons

Waar andere publieke figuren na schandalen soms nog in playlists of herhalingen blijven opduiken, is daar in dit geval geen sprake van. Radio 538 trekt een harde grens: artiesten die veroordeeld zijn voor ernstige feiten krijgen geen plek meer in hun zenderbeleid – ongeacht populariteit of publieke steun.

Veroordeling en boycot

De directe aanleiding voor de boycot is de recente veroordeling van Ali B. De rechtbank in Haarlem achtte bewezen dat hij in 2018 een vrouw heeft verkracht en in 2014 een poging tot verkrachting heeft gedaan bij zangeres Ellen ten Damme. Hij kreeg hiervoor twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. Hoewel zijn advocaat hoger beroep heeft aangekondigd, lijkt het publieke oordeel al geveld. De reputatieschade is groot – en mogelijk blijvend.

Opvallend is het contrast met Marco Borsato, die ook onderwerp is van soortgelijke beschuldigingen, maar wiens muziek nog wél te horen is op Radio 538. Het verschil? Borsato is (nog) niet veroordeeld. Daarmee maakt de zender duidelijk dat een juridisch vonnis voor hen de grens is.

Einde van een tijdperk

Ali B’s carrière brokkelt in hoog tempo af. Na het verlies van tv-projecten, merkensamenwerkingen en zichtbaarheid op streamingdiensten, betekent deze radioboycot een verdere uitsluiting uit het medialandschap. Het lijkt geen tijdelijke maatregel, maar een structurele verwijdering.

Het financiële verlies door het ontbreken van airplay is aanzienlijk, maar het symbolische verlies is nog groter. Zonder media-aandacht verdwijnt een artiest snel uit beeld én geheugen.

Sociale media en publieke opinie

Op sociale media is de toon al maanden overwegend negatief. Waar voorheen fans hem verdedigden, overheerst nu de kritiek. Reacties als “terecht dat hij niet meer gedraaid wordt” of “je carrière is voorbij” zijn standaard geworden onder nieuwsberichten. Slechts enkelen pleiten nog voor het scheiden van privégedrag en artistieke prestatie – een geluid dat steeds verder naar de achtergrond verdwijnt.

Deze ontwikkeling roept parallellen op met internationale gevallen, zoals die van R. Kelly. In Nederland lijken de gevolgen nu net zo voelbaar. De tijd waarin roem bescherming bood, is voorbij. Een veroordeling leidt tot uitsluiting – een signaal aan slachtoffers én de sector.

Beste deals voor koptelefoons

Weinig kans op herstel

Ali B staat er alleen voor. Zelfs een mogelijke vrijspraak in hoger beroep zal waarschijnlijk weinig veranderen aan zijn reputatie. De juridische strijd kan jaren duren, maar zijn publieke rol lijkt uitgespeeld. Sponsordeals, optredens en mediapodia blijven uit.

Ook streamingdiensten zijn voorzichtig. Een comeback lijkt – ongeacht toekomstige uitspraken – praktisch uitgesloten.

Een kantelpunt voor de industrie

De zaak-Ali B laat zien hoe de entertainmentwereld verandert. Waar geld en succes jarenlang belangrijker leken dan gedrag, telt nu ook morele verantwoordelijkheid. Reputatie is niet meer alleen gebaseerd op cijfers, maar op integriteit.

Of dit het definitieve einde is van Ali B als publieke figuur? De tijd zal het leren. Maar de stilte rondom hem wordt steeds luider – en lijkt het nieuwe normaal te worden.

Wat denk jij?
Praat mee op onze Facebookpagina en deel je mening over de rol van media, rechtspraak en publieke verantwoordelijkheid.

Videospeler

00:00
01:45

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!