Gerard Joling sloopt Frans Bauer: “Hij is nep”

Gerard Joling haalt uit naar Frans Bauer: ‘Zijn realityserie is niet echt’
Gerard Joling heeft recent in een interview scherpe uitspraken gedaan over collega-zanger Frans Bauer. De aanleiding? Joling krijgt binnenkort zijn eigen realityserie en belooft daarin puurheid en echtheid, in tegenstelling tot wat hij beweert te hebben gezien in andere realityformats. Daarbij spaart hij Bauer niet, van wie hij suggereert dat diens realityserie grotendeels in scène is gezet.
Realityseries en prime time
Realityseries zijn al jarenlang populair op de Nederlandse televisie. Bekende families zoals die van Martien Meiland, Peter Gillis, René Froger, Dries Roelvink en ook Frans Bauer kregen allemaal hun eigen show. Nu is het de beurt aan Gerard Joling. RTL heeft vertrouwen in het programma en heeft het direct een prominente plek gegeven: vrijdagavond om 20.00 uur – prime time.
Gerard is enthousiast over het project en benadrukt dat hij vooral wil dat kijkers zien hoe hij écht is. “Voor wat ik nu gezien heb, wordt het allemaal heel puur,” vertelt hij. Hij belooft een eerlijke kijk in zijn leven, van optredens tot familiebezoeken en tv-opnames.
“De crew heeft toegang tot mijn agenda. En als ik een keer een mindere dag heb: so be it. Dat hoort er ook bij,” aldus de zanger.
Kritiek op collega’s: ‘Geen toneelstukjes’
Hoewel Gerard zegt respect te hebben voor zijn collega’s, maakt hij ook direct een vergelijking tussen zijn serie en die van anderen. “Met alle respect, maar het wordt niet het soort ‘real life’ zoals sommige collega’s dat doen.” Daarmee verwijst hij onder andere naar Frans Bauer.
Joling stoort zich vooral aan hoe sommige realityseries te veel geregisseerd zijn. “Ik loop geen zes keer een deur uit omdat het licht dan beter is. Die schaamte ben ik wel voorbij. Het moet echt zijn.” Die opmerking lijkt rechtstreeks gericht aan Bauer en zijn familie.
Frans Bauer eerder bekritiseerd
Gerard Joling is niet de eerste die zich kritisch uitlaat over de realityserie van de familie Bauer. Eerder schreef tv-columniste Angela de Jong al over de opzet van de serie. Ze noemde het programma “een aaneenschakeling van toneelstukjes.” In haar column schreef ze: “Iemand die wars is van toneelstukjes in tv-series. Dacht ik. Maar helaas. Mijn bange vermoeden bleek al snel waarheid.”
Joling sluit zich aan bij die visie. Hij suggereert dat de scenes in de serie van Frans Bauer zijn gescript om het geheel leuker te maken. “Niet negatief bedoeld, maar daar zijn wel dingen in elkaar geflanst om het leuker te maken. Dat is bij mij niet nodig: er gebeurt elke dag wel wat,” aldus Joling.
Hoe ‘echt’ is Gerard zelf?
Toch is Joling realistisch over de productie van zijn eigen show. Ook hij erkent dat niet alles zomaar op televisie kan komen. Vooral zijn humor, die vaak op het randje is, zal niet altijd door de beugel kunnen. “Mijn grappen zijn vaak op het randje, dus die moeten er dan uit,” zegt hij daarover.
Volgens Gerard is het televisielandschap veranderd. Waar je vroeger overal om kon lachen, zijn kijkers en omroepen tegenwoordig veel kritischer. “Vroeger riep je van alles en kon je altijd gieren en brullen, maar die tijden zijn veranderd. Zowel in wat je zegt als wat je doet. Ik ben nogal vrijpostig, maar dat kan niet meer.”
Het is een realiteit die veel tv-makers herkennen. Grenzen zijn verschoven en de maatschappelijke druk om rekening te houden met inclusie, respect en diversiteit is groter dan ooit. Gerard lijkt dat te erkennen, ook al baalt hij er soms van dat hij zichzelf wat moet inhouden.
Authenticiteit als verkoopargument
Joling zet met zijn uitspraken duidelijk in op authenticiteit als onderscheidend element van zijn show. In een tijd waarin reality-tv vaak wordt bekritiseerd vanwege het geregisseerde karakter, wil hij laten zien dat zijn leven op zichzelf al genoeg inhoud biedt voor een boeiende serie.
Zijn eerlijkheid over slechte dagen, drukke schema’s en momenten van ongemak kan zorgen voor herkenbaarheid bij het publiek. Het zou hem kunnen helpen om kijkers aan zich te binden die op zoek zijn naar echte verhalen in plaats van perfect gepresenteerde scènes.
Tegelijkertijd roept zijn kritiek ook vragen op: hoe ‘echt’ kan een realityserie zijn in een wereld waarin alles wordt gemonteerd, geknipt en in een format gegoten? Zelfs als de beelden oprecht zijn, blijft er altijd een vorm van regie aanwezig. Wat wordt getoond en wat juist niet?
Gerards belofte van echtheid zal pas echt getest worden als de afleveringen daadwerkelijk op televisie verschijnen. Dan zal blijken of zijn show werkelijk verschilt van andere formats en of zijn aanpak het publiek aanspreekt.
De kracht van Gerard Joling op tv
Joling is geen onbekende op de Nederlandse televisie. Naast zijn zangcarrière heeft hij ruime ervaring als presentator, jurylid en gast in tal van programma’s. Zijn uitgesproken karakter, scherpe humor en flamboyante stijl maken hem tot een opvallende persoonlijkheid op het scherm.
Met zijn realityserie hoopt hij een andere kant van zichzelf te laten zien: de man achter de glitter. Zijn uitspraken over echtheid suggereren dat hij zich kwetsbaarder wil opstellen en meer van zijn dagelijkse leven wil tonen – met alle ups en downs die daarbij horen.
Voor RTL is dit een kans om een vertrouwd gezicht in een nieuw jasje te presenteren. De zender verwacht veel van het programma en heeft er bewust voor gekozen om het op een prominente uitzendtijd te programmeren.
Conclusie: reality-tv onder de loep
Met zijn kritiek op Frans Bauer en zijn eigen belofte van een ‘pure’ realityserie zet Gerard Joling de toon voor zijn nieuwe avontuur op televisie. Zijn uitspraken zullen ongetwijfeld tot discussies leiden, zowel onder kijkers als in medialand.
In een tijd waarin de grens tussen echt en nep steeds vager wordt, is het voor reality-tv-makers een uitdaging om geloofwaardig te blijven. Joling lijkt die uitdaging aan te gaan met open vizier. Of zijn aanpak succesvol zal zijn, moet nog blijken.
Wat vaststaat is dat Gerard zich niet inhoudt en daarmee weer volop de aandacht weet te trekken. En dat is uiteindelijk waar het in televisie om draait: mensen boeien, verrassen en laten praten. Daarin is hij nu al geslaagd.