Hoewel artsen Maeve (1) niet suf vonden ogen, is ze enkele dagen later overleden.

De staat van de Nederlandse gezondheidszorg baart zorgen. Huisartsen voeren steeds vaker consulten via beeldbellen, een ontwikkeling die voor veel mensen onbegrijpelijk is, gezien de hoge premies die jaarlijks betaald worden. Lindsey weet als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn van onvoldoende medische inschattingen op afstand. Haar dochtertje Maeve overleed in juni 2023 na wat later een fatale inschattingsfout bleek.

Hoge koorts, maar geen fysiek onderzoek

Toen de 1-jarige Maeve hoge koorts kreeg, belde Lindsey bezorgd de huisarts. De assistente liet weten dat er bij koorts “weinig gedaan kon worden” en adviseerde om het kind in de gaten te houden. In de loop van de dag leek Maeve iets op te knappen, maar ’s avonds begon ze zich vreemd te gedragen. “Ze hield haar handjes stil, staarde, knipperde vreemd met haar ogen. Het klopte gewoon niet,” vertelt Lindsey.

Opnieuw nam ze contact op met de huisartsenpost. Dit keer werd er gekozen voor een videoconsult. Via het scherm vonden de artsen dat Maeve er niet ‘suf’ uitzag, en gaven het advies om paracetamol te geven.

(Tekst gaat verder onder de Instagrampost)

Alarmerende symptomen genegeerd

De volgende ochtend verslechterde Maeves toestand. Er verschenen blauwe plekken en ze kreeg pijn in haar hele lichaam. Lindsey vreesde voor meningitis en bezocht direct de huisarts, maar daar werd deze mogelijkheid uitgesloten.

Later die dag kwamen er onderhuidse bloedingen bij en begon Maeve snel te ademen. Lindsey belde wéér de huisarts, maar opnieuw werd beeldbellen voorgesteld. De assistente stelde haar gerust: het zou vast om een onschuldige kinderziekte gaan.

Toen Maeves toestand kritiek werd, besloot Lindseys man haar direct naar het ziekenhuis te brengen. Daar bleek dat het meisje ernstig ziek was. Ondanks alle inspanningen van de artsen konden haar hart en organen het niet meer aan. Lindsey: “Ik ben bij haar in bed geklommen, heb haar vastgehouden en een liedje voor haar gezongen. In mijn armen is ze overleden.”

Uit hersenvochtonderzoek bleek achteraf dat Maeve inderdaad aan meningitis was overleden. De huisarts bood zijn excuses aan.

Missie voor verandering

Sindsdien heeft Lindsey zich tot doel gesteld om soortgelijke tragedies te voorkomen. Haar strijd werd onlangs opnieuw aangewakkerd toen ze van haar eigen huisartsenpost hoorde dat beeldbellen weer zou worden ingevoerd. “Ik heb er geen woorden voor,” zegt ze in een interview met het Algemeen Dagblad. “We zijn het aan Maeve verplicht om dit zorgvuldig te doen.”

Videospeler

00:00
01:08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!