GTST

Nederland kampt met een watertekort: Mogelijk ook in ons land een boete-systeem?

Het is misschien lastig voor te stellen in een land vol rivieren en regen, maar Nederland heeft een serieus waterprobleem. Terwijl we nog grapjes maken over onze tuinsproeier die vaker werkt dan wijzelf, staan waterbeheerders voor een grote uitdaging. Er is een watertekort en dat vraagt om actie. Eén van de ideeën? Hogere tarieven om zowel huishoudens als bedrijven bewuster met water om te laten gaan. Want kennelijk voelt de portemonnee meer dorst dan ons geweten.

Watergebruik onder de loep

Madelon Vink van de vereniging van Drinkwaterbedrijven (Vewin) licht toe dat prijsbeleid een rol kan spelen in bewustwording. Ze stelt dat een andere tariefstelling, gecombineerd met goede informatie en technieken om water te besparen, kan bijdragen aan zuiniger watergebruik. Het idee is dat mensen bewuster gaan nadenken over hun waterverbruik, of het nu gaat om een lange douche of het vullen van een zwembad. En zeg nou zelf, wie wil nou twee keer nadenken over een zwembad als de kosten omhoog schieten?

Onderzoek naar effectiviteit

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bureau Berenschot opdracht gegeven om dit plan te onderzoeken. De eerste resultaten worden halverwege september verwacht. Dit onderzoek moet uitwijzen of hogere tarieven daadwerkelijk werken als prikkel om zuiniger om te gaan met water. Naast prijsbeleid worden ook andere oplossingen overwogen, zoals betere voorlichting en innovatieve technieken.

Een kijkje bij de buren

In België hebben ze al ervaring met een soort boetesysteem voor watergebruik. Daar betaal je een basisprijs voor de hoeveelheid water die een gemiddeld huishouden nodig heeft. Gebruik je meer dan dat, bijvoorbeeld om een zwembad te vullen of de auto elke dag te wassen, dan betaal je een ‘comfortprijs’. Dit tarief is vaak twee keer zo hoog als de basisprijs. Het is een effectieve manier gebleken om mensen bewuster te maken van hun waterverbruik. Of Nederland dit systeem overneemt, is nog niet duidelijk, maar het biedt zeker inspiratie.

De discussie over watergebruik is een belangrijk signaal dat we anders moeten omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen. Het invoeren van hogere tarieven is slechts een deel van de oplossing. Bewustwording, innovatie en gedragsverandering spelen minstens zo’n grote rol. Of we straks echt meer gaan betalen voor dat extra kwartier onder de douche? Dat hangt af van de uitkomsten van het onderzoek. Eén ding is zeker: je zwembad vullen wordt in de toekomst misschien een stuk duurder – tenzij je graag een tweede hypotheek afsluit voor een plons.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!